« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Rent och trivsamt hemma - mina bästa tips

Att ha ett rent och trivsamt hem är något jag alltid har värderat högt. Det ger en känsla av lugn och ordning och gör att man verkligen kan koppla av och njuta av sin omgivning. Här är några av mina bästa tips för hur man håller hemmet skinande rent och trivsamt.

Dagliga rutiner

För att undvika att städningen blir överväldigande försöker jag hålla mig till små dagliga rutiner. Att lägga undan saker direkt efter användning, torka av köksytorna efter varje måltid och göra en snabb avplockning innan läggdags gör en stor skillnad. Det tar bara några minuter varje dag, men hjälper till att hålla kaoset i schack.

Veckostädning

Utöver de dagliga rutinerna är det viktigt att ha en mer omfattande städdag varje vecka. Jag brukar avsätta en specifik dag för att dammsuga, damma och torka av alla ytor. Badrummet får också en ordentlig genomgång, liksom köksmaskiner och kylskåp. Att ha en fast städdag hjälper mig att hålla rutinen och se till att ingenting blir bortglömt.

Glöm inte soprummet

En del av hemmet som lätt förbises är soprummet. Det är viktigt att hålla rent där också, både för hygienens skull och för att det ska vara trevligt att använda. Regelbunden tvätt av sopkärlen är ett måste. Jag brukade tvätta dem en gång i månaden med varmt vatten och diskmedel för att undvika dålig lukt och att bakterier sprids. Det är ett ruggigt jobb som tar både tid och energi och den senaste tiden har jag faktiskt outsourcat detta göromål till karltvatten.se som erbjuder sina tjänster i hela Stockholm. Mycket nöjd med det!

Organisering och förvaring

En annan viktig aspekt av ett trivsamt hem är bra förvaringslösningar. Jag har investerat i olika förvaringslådor och korgar för att hålla ordning på allt från kläder till småsaker. Genom att ha en bestämd plats för allt blir det lättare att hålla ordning och hitta det man behöver.

Dekoration och atmosfär

Sedan ska man inte glömma att skapa en mysig atmosfär med hjälp av dekorationer. Levande växter, fina kuddar och filtar samt personliga föremål gör hemmet både inbjudande och personligt. Jag gillar också att använda doftljus och eteriska oljor för att skapa en behaglig doft i rummen.

Att hålla rent och trivsamt hemma behöver inte vara en betungande uppgift. Genom att införa små, regelbundna rutiner och se till att alla delar av hemmet får lite kärlek, inklusive soprummet, kan man skapa en miljö där man verkligen trivs. Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden!

26 May 2024