« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Att tänka på vid städning av ett dödsbo

Om en anhörig går bort så finns det rätt mycket saker som ska göras i samband med detta. Det är en hel del pratiska saker som att fixa begravning, ta hand om dödsboet och en massa mer. Det kan vara skönt att ta hjälp av olika instanser för de olika sakerna. En begravningsbyrå kan ordna med det mesta kring begravningen. Dödsboet kan ni få hjälp med att göra en bouppteckning med mera av en särskild person. Det du och dina andra släktingar måste göra är att frakta bort den dödes ägodelar och att städa ur bostaden.

Tömma och städa bostad

Ni kan få en så kallad dödsbostädning via städfirma om ni vill. Dock är det så att en sådan städning av hemmet inte ger rätt till RUT-avdrag. Utöver att det ska städas ur, så måste ni ju även ta hand om alla de saker och möbler som tillhört personen som har avlidit. Ägde personen bostaden så ska den säljas. Är det en hyresrätt så görs städningen likt en flyttstädnig. Sedan så ska ni tömma ut den. 

Om det är ett hus som personen bodde i, så går det att få hjälp med det mesta. Du kan anlita en flyttfirma om du vill så väl som en städfirma för att ta hand om dödsbostädning. Det kan vara skönt att slippa behöva göra allt det mitt i sorgen och det jobbiga som ändå blir med allt kring ett dödsfall av en nära anhörig. 

19 Jan 2021