« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Hur du ska agera mot din personliga assistent

Kanske du nyss fått personliga assistenter via Ekens Assistans eller ett annan assistansbolag? Alla brukare måste hitta ett eget sätt att vara mot sina assistenter, men det kan vara bra med lite tips. Bland annat är det bra om du är tydlig med vad du vill, eftersom att inga assistenter kan läsa tankar. Är det något du inte tycker funkar, tala om det.

För att du ska slippa säga samma sak, om och om igen, skriv ner det och låt det vara ett bra material alla assistenter kan ta del av. 

Fler bra tips

Se även till att ha regelbundna avstämmningar och ta itu med frågor och eventuella problem när de uppstår. Se även till att bemöäta dina ssistenter så som du själv skulle vilja bli bemött. Du bör även se till att skapa en bra arbetsmiljö.

Lär dig att lyssna på assistenternas åsikter effersom det inte är fel att få olika synvinklar på hur ett uppdrag ska lösas. Ditt sätt kanske inte är det bästa.


Alla assistansberättigade är inte skapta att vara arbetsledare och arbetsgivare även om lagen ger den möjligheten. Lär dig dina begränsningar och våga ta råd eller hjälp när det behövs.

Ibland i rollen som brukare, arbetsledare eller egen arbetsgivare så gör man misstag. Det är mänkligt att fela. Det är dock bra om kan se till att vara öppen med dina misstag mot dina assistenter. Det visar att du är kan diskutera problem och åstadkomma förbättringar.

18 Jan 2023