« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Hur skriver man ett bra personligt brev till jobbansökan?

När man ska söka jobb, så är det ju som så att man dels skickar sitt CV, dels ett personligt brev med sin ansökan. Det oavsett om det är ett jobb man hittar på Arbetsförmedlingen, gigstep (läs mer här) eller andra ställen. Det som är viktigt är att du skriver ett nytt personligt brev per ansökan. Allt för många skriver ett enda personligt brev som de sedan skickar till alla jobb de söker. Dock bör ju ditt personliga brev vara anpassat för det jobb du söker, där du beskriver varför du är den perfekta kandidaten till jobbet. 

Få till ett bra personligt brev

Du bör före du skriver en ansökan och ett personligt brev studera jobbannonsen ordentligt för att ta reda på vad som efterfrågas. Matcha sedan det med dina egna kompetenser. Sedan, inled brevet med att tydligt, kort och slagkraftigt förklara varför du söker tjänsten. 

Du bör sedan i brevet se till att sälja in dig själv. Det kan du göra genom att lyfta de erfarenheter, kunskaper och resultat du har som är mest relevanta för tjänsten. 

Sist i brevet bör du avsluta med en slags uppmaning så som att du gärna kommer på intervjun. Du kan till exempel skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer”. 

Glöm inte att ha ett bra CV

Du bör även lägga ner tid på att ha ett bra och lättläst cv, så att det tillsammans med brevet gör att du blir kallad till intervju.

14 Dec 2020