« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Så tillagar du fisk på bästa sätt

Många tror att det är svårt att laga fisk, men det är det inte. Det som krävs, det är bra omtanke, kunskap samt bra fisk så klart. Det sistnämnda kan du hitta hos Sydfisk. Det viktiga då du lagar fisk, det är att se till så att du inte lagar den för länge. Då blir den torr!  Olika fiskarter är olika känsliga. Magra fiskar är ömtåligare än feta. Torsk blir till exempel snabbt torr och smaklös vid för hög tillagningstemperatur medan sill fortfarande kan vara saftig även om tillagningen inte passas så exakt.

Det du ska göra, det är att antingen tillaga fisken  hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt.

Tips för att laga till din fisk

Ett bra sätt att laga fisken är en långsam  tillagning i 75-90°C. Det hindrar fisken från att torr och hård innan värmen trängt in till mitten. Det ger ett jämnare och saftigare resultat.

Fisk ska aldrig koka endast sjudas försiktigt i 75-90°C. Fisken ska hela tiden hållas strax under kokpunkten för att utseende och den fina smaken ska bevaras på bästa sätt. 

Panerad och förstekt fisk bör du steka otinad, men setill så att du är noga med temperaturen. För stark värme bränner paneringen och lämnar fisken rå inuti. För svag värme ger inte rätt färg och paneringen ramlar lätt av. 

Något du kan göra med fisk, det är att rimma den. De flesta fisksorter kan rimmas och resultatet blir en fisk som ”skivar sig” och får en fast konsistens. Till 1 kg fisk behövs 1 liter vatten och 0,5 dl salt. Använd kallt vatten och rör om ordentligt tills allt salt är löst i vattnet. Lägg fisken i saltlagen och ställ i kylen ca 30-60 minuter

26 Apr 2022