« Sashas -
En blogg om allt möjligt

Utbilda dig till maskinoperatör

Vi har ju varit inne på detta med att plugga vidare. Ett bra yrke att välja, det är maskinoperatör. Du kan då få jobb på ett ställe som till exempelvis Axido (läs mer) När man jobbar som maskinoperatör, så kan man jobba inom en massa olika delar inom industrin. Många gånger så kan arbetsuppgifterna variera en hel del. Många gånger handlar det just om att övervaka eller sköta olika maskiner. Det brukar även vara att man ska kontrollera tillflödet av material i maskinen. Man ska också åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs. Arbetet växlar mellan att sitta i ett kontrollrum och att arbeta ute i anläggningen.

Var utbildar man sig?

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska program. Motsvarande utbildningar för vuxna kan erbjudas inom komvux. Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Var kan man jobba?

Maskinoperatörer finns inom många områden inom industrin, så det finns gott om jobb. Det kan vara inom verkstadsindustri, gummi- och plastindustrin, inom träindustri eller pappers- och massaindustrin.

Även om det är olika typer av industrier, så finns det ofta liknande maskiner man ska sköta. Det så att produktionen fungerar som det ska samt att ibland får man även fylla på med olika material. 

Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna.

Så är du sugen på att plugga vidare, så är kanske detta yrke för dig!

26 Aug 2022